Mobiel toilet

‘Dit ga je toch niet opschrijven?’ vroeg een moeder van school, nadat ze had opgebiecht dat ze zojuist in een Dixi met een vinger in de mannenpisbak had rondgevoeld, op zoek naar zeep en een kraantje om haar handen te wassen.

Rituelen
We stonden in een weiland, voor een van de vele jaarfeesten die de school van mijn dochter rijk is. Naast het vuur waar straks de zesdeklassers overheen zouden springen, om hun overgang naar de middelbare school te markeren.
Ik hou van zulke jaarlijks terugkerende rituelen. En ons kind is blij als wij er ook zijn. Dus ik doorsta manhaftig de hectiek van het grote gezelschap, en eerlijk is eerlijk, na afloop ben ik gesloopt, maar het went een beetje.

‘Ik heb mijn vinger gewassen met wat water uit een flesje, en ‘m daarna aan het gras en aan een paard afgeveegd,’ zei ze. Of misschien was de volgorde andersom, daar wil ik vanaf zijn. Ze hield de bewuste vinger ondanks de schoonmaakpogingen beschaamd in haar zak.

Vuur
Deze moeder leest mijn blog trouw, en alleen al daarom zou ik haar nooit belachelijk maken in een stukje. Ik doe hoogstens aan een beetje zelfspot, en ik heb genoeg andere dingen om over te schrijven dan anderen belachelijk maken.
Inspiratie is overal te vinden, zelfs in een weiland met ouders, kinderen en een Dixi. Een mooi stukje over de vrije school, rituelen en het overgangsvuur, ik zag er wel wat in.
‘Misschien schrijf ik wel wat over deze avond,’ zei ik.
Ze priemde de vinger dreigend in mijn richting.

Dartel veulen
Over een paar jaar springt mijn eigen dochter over het vuur, om haar angsten te overwinnen, afscheid te nemen van de lagere school en de volgende fase in haar leven in te gaan. Maar zover is het nog niet.

Ik keek rond. Ze was, nadat we bij de boerderij aan waren gekomen, amper in mijn buurt geweest. Ze rende al uren als een dartel veulen door de wei met haar vriendinnen.
Het duurde even voor ik haar zag. Ze duikelde een eind verderop giechelend over de grond en schoof met haar hele lijf door het gras en de opgedroogde koeienvlaaien.
Bijna als een vinger die zichzelf probeerde schoon te vegen.

2 gedachtes over “Mobiel toilet

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s