Boom

Ik ben een INFJ, en dat is, als ik internet mag geloven, een zeldzaam persoonlijkheidstype: slechts 1% van de mensen die een MBTI-test invullen is een INFJ.

Buiten de gebaande paden
Het voelt zo lekker uniek, die 1%. Dat voegt extra lol toe, als ik de herkenbare memes lees op de Facebookpagina voor INFJ’s. Kijk ons eens bijzonder zijn!

Dat er alleen al in ons land statistisch gezien 130.000 andere stemgerechtigde INFJ’s wonen laat ik gemakshalve buiten beschouwing. Net als het feit dat er nog 15 andere MBTI-types zijn, waardoor de gemiddelde score per persoonlijkheidstype sowieso maar 6% is.

Mensen mogen zich graag speciaal voelen, en niets menselijks is mij vreemd.
Niet mee met de meute, je eigen weg gaan, een beetje uniek zijn. Doen alle INFJ’s trouwens graag.
Uit de pas lopen, standing out in the crowd.

Subgroep
Maar ja. Wel graag met een groepje gelijkgestemden, als het even kan. Iedereen die nog nooit een aflevering van Game of Thrones heeft gezien: raise your hand.
Op Facebook liefst, zodat goed zichtbaar is hoe wij met z’n allen afwijken van de massa.

Nog nooit een avond besteed aan het Songfestival en van plan dat zo te houden? Check.
Autisme? Vinkje.
Bisexueel of lesbisch? Daar heb ik nog geen knoop over doorgehakt, maar gelukkig, met beide smaken kan ik terecht in een subgroep voor mensen met een autismediagnose die vallen op iemand van het eigen geslacht (ja, daar bestaan bijeenkomsten voor, en nee, ik ben daar nog nooit geweest. En ook dat wou ik zo houden. Maar ik ben wel voornemens ooit naar GoT te gaan kijken).

Illusie
Vroeger dacht ik dat onderscheiden een doel op zich was. Ik wilde niet in een hokje passen, me verhouden tot anderen op basis van een enkel label. Maar ook de mensen die niet in een hokje willen passen, passen met z’n allen in een hokje.
Uniciteit is zowel een feit als een illusie.

Daar heb ik me bij neergelegd.
Iedereen worstelt zich op zijn of haar manier door het leven, en dat is, ongeacht je mening over koriander, een verbindende factor van groot belang. De enige, misschien wel, als je liefdevol door de hokjes heen kijkt.

Boom
Toch ben ik nieuwsgierig naar welke boom ik ben. Ik heb me alleen nog niet verdiept in de boom-astrologie. Ik weet zelfs niet precies hoe dat heet, en dat laatste is waarschijnlijk niet zo uniek, gezien de relatieve onbekendheid van boom-astrologie.

Stiekem hoop ik dat het een beetje een bijzondere boom is. Eentje die maar op 1% van de bevolking van toepassing blijkt.
Eentje met een eigen Facebookpagina, met grappige, herkenbare memes voor mij en al mijn mede-bijzondere-bomen.

Posted in

Cindy Doff

4 reacties

 1. Marianne Salentijn op 18 juni 2019 om 12:17 pm

  Leuk hoor Cindy, ik lees je blogs elke keer weer met ‘n glimlach.

  • Cindy Doff op 18 juni 2019 om 10:08 pm

   Dank je Marianne! 🙂

  • Bianca op 21 juli 2019 om 11:48 pm

   Ik ben ook een INFJ-T. Ik heb de test 8 jaar geleden ook gedaan, en toen was ik het en nu dus nog steeds. Wel leuk! En ik weet niet welke boom bij mij hoort, maar heb ooit van een uitermate spirituele (dat gaf ze zelf aan, en benadrukte ze ook heel erg vaak) vrouw gehoord dat mijn totemdier een hert is. Nou ik kan je zeggen dat ik niet amused was.

   • Cindy Doff op 22 juli 2019 om 2:56 pm

    Een hert! Het kan erger (het had ook een axolotl of een wandelende tak kunnen zijn 😉 ). Ik bleek een lijsterbes, by the way.

Laat een reactie achter