Dons deel twee

Ik schreef een jaar geleden een blog (Dons) over een ietwat onzinnig plastic label, dat ik aan de winterjassen van de ANWB aantrof. Na wat contact over en weer met een uiterst vriendelijke helpdeskmedewerker, die er ook het nut niet van inzag, bleef uitsluitsel over de door mij gevraagde afschaffing uit. Dus waagde ik mij aan een berichtje op Twitter.

Geen gelukkige keuze
Bedrijven kunnen leuke prijzen winnen met hun webcare-afdeling. Hoe grappiger en snediger je de klagende klant van repliek dient, hoe beter. Ik gun de ANWB best zo’n prijs, en de wereld een bestaan zonder plastic donshulsjes. Een zogeheten win-winsituatie. Dus daar gingen we. 

Ik kreeg reactie. Van verschillende mensen, een verschillend antwoord. 

‘EK’ vertelde mij in een privébericht dat ik nog van ze zou vernemen. 
Daar herinnerde ik hem of haar na een paar weken aan. 
Ik kreeg vervolgens excuses van ‘DB’, die tevens wist te melden dat ze vonden dat het plastic buisje met dons ‘geen gelukkige keuze’ was geweest. Samen met inkoop zouden ze het gebruik gaan heroverwegen.

Afgeschaft
Veel sneller met reageren was ‘WK’. Die deed nergens geheimzinnig over, en reageerde publiekelijk met de belofte dat ze afgeschaft zouden worden. Hulde!

‘Ze voldoen niet aan de verwachtingen,’ was het argument. Wat de verwachtingen van de ANWB waren geweest met betrekking tot plastic hulsjes gevuld met dons aan een jaslabel bleef in het midden, en waarom de hulsjes er niet aan voldeden ook, maar wat kon mij het schelen. Ze werden afgeschaft.

Het was geen plekje in de ‘Duurzame 100’ van dagblad Trouw waard, maar enigszins trots was ik toch wel.

Beloftes
Maar nu is het 2020. En de nieuwe wintercollectie van de ANWB hangt in de winkel. Inclusief de plastic donshulsjes.

Wie A zegt moet B zeggen, dus daar gaan we weer, de ANWB en ik op Twitter.

‘WK’ werkt er nog. We soebatten wat over niet nagekomen beloftes. Maar WK is niet voor één gat te vangen. Hij schrijft: ‘Het productie- en leveringsproces van onze kleding bestrijkt gemakkelijk meer dan een jaar. We gaan die hulsjes heus afschaffen, maar hebben nooit een datum genoemd.’
Ah. Dat is waar.
Als de ANWB ze in 2024 afschaft komen ze nog steeds hun belofte na. Dat moet ik hem nageven.

‘Maar wij hadden je netjes antwoord gegeven op de vraag in je blog en dat heb je nog niet op je site gezet,’ schrijft WK. 

Dat is ook waar. Dat heeft hij nooit gevraagd en ik heb het niet beloofd, maar het is wel waar.
Bij deze dan, WK.

Posted in

Cindy Doff

Laat een reactie achter