Concrete antwoorden

Ik deed een paar maanden terug een begeleide meditatie. Of visualisatie, als je dat prettiger-want-minder-vaag vindt klinken. Ik kon een vraag inbrengen, en ik wilde weten wat mijn volgende stap zou worden. Wat moest ik besluiten over de opleiding waar ik een optie op had genomen? Moest ik al minder uren gaan werken, en zo ja per wanneer, en hoeveel dan?
Allerhande keuzes waar ik maar geen knoop over doorhakte. Ik was, het twijfelen moe, klaar voor concrete antwoorden. Hulp was gewenst.

Brainstorm
Wat ik je sowieso aan kan raden als je voor jezelf werkt, is regelmatig met andere (startende) ondernemers te praten. Die kunnen een spiegel voorhouden, enthousiast-kritisch met je meedenken en bovenal inspiratie bieden. Daarbij vind ik het zelf ook leuk om over andermans plannen te filosoferen.
Ik probeerde termen als sparren en brainstormen te vermijden, maar daar komt zo’n sessie natuurlijk wel op neer. En het is heerlijk.
Die andere ondernemers hakken echter geen knopen voor je door. Dat moet je zelf doen.

Mokkig
Het antwoord dat tijdens de visualisatie in mij naar boven kwam was even verrassend als abstract, en allesbehalve gericht op alle praktische keuzes die voorlagen. ‘Ga staan voor wie je bent.’ Sja.
Gaan staan voor wie je bent, zo ken ik er nog wel meer.
De rationele ASS-er in mij, die graag kritisch is, alles letterlijk neemt als dat zo uitkomt, nogal snel (ver-)oordeelt en niet van abstracties houdt, roept dan meteen: ‘Staan? Waarom niet zitten, of liggen? Waar precies? En wat betekent dat, “wie ik ben”? En moet ik nou wel of niet die opleiding gaan doen?’
Ik dreigde wat mokkig te worden.

Concreet
Maar ik wilde dit antwoord, door mijn eigen onderbewuste gefabriceerd, toch ook niet zomaar terzijde schuiven. En ik kon er, in het licht van al mijn bezigheden, toch wel wat van maken. Misschien was het helemaal niet zo abstract. Misschien zei dat antwoord: ‘Ga door met waar je mee begonnen bent. Schrijf je blog. Ja, het is navelstaarderij, het heeft helemaal niets te maken met je baan en dat is raar, en ja, mensen kunnen er wat van gaan vinden. Soit. Het maakt je blij.’
Behalve rationeel en kritisch ben ik iemand die erg graag schrijft. En ik vind het leuk als mensen meelezen. En daar sta ik nu dus voor, hier op mijn website, in mijn blog.
Werd het toch nog enigszins concreet. Mijn innerlijke ASS-er ook weer tevreden.

Posted in

Cindy Doff

1 reactie

  1. Linda op 21 maart 2018 om 12:28 pm

    En je schrijft goed, en leuk, dus mensen lezen graag mee!

Laat een reactie achter