Een leven lang leren

Deze maand is een bijzondere maand vol intrigerende thema’s, die misschien per abuis aan je aandacht zijn ontsnapt, dus ik neem ze geheel belangeloos even met je door.

Oktober was bijvoorbeeld ‘Stoptober’, bedoeld ter inspiratie voor iedereen die even wil stoppen met roken. Tot 28 oktober om precies te zijn. Niet de allerbeste marketingcommunicatievondst ever, die term ‘Stoptober’. Je zou er spontaan een sigaret van opsteken, zo lelijk klinkt het. En het duurt niet eens de volle maand.
Maar het is wel een prijzenswaardig initiatief, en misschien had de tabaksindustrie ‘Mei Nicotinevrij’ al opgekocht, dat kan natuurlijk.

Generalist
Ook als je in september al niet rookte was er veel leuks te beleven. Oktober is de Maand van de Geschiedenis, en de Maand van de Kennis, en dat klinkt al een stuk minder geforceerd. En ik hou van allebei, al sinds ik heel klein was.
Al realiseerde ik me al jong dat ik in een heel leven nooit alles zou kunnen weten, zelfs niet op een enkel vakgebied zoals geschiedenis. Er was veel te weten, en nog heel veel meer niet te weten, wat ik nogal onthutsend vond.

Misschien heb ik toen onbewust het besluit genomen een generalist te blijven. Toch, of misschien juist daarom, blijf ik elk jaar opleidingen doen, en anderen met mij. Mijn connecties op LinkedIn haalden recent een diploma ‘Bierista’, ‘Prefective profiling’ en ‘Discovery insights’, en ook werd iemand gecertificeerd Senior WMO consultant. Zelf ben ik net gestart met ‘Profile Dynamics voor teams’. Ook gecertificeerd uiteraard, anders moet je aan zoiets niet eens beginnen.

Buy nothing new
Leuke quiz trouwens voor deze Kennismaand, de betekenis raden van al die certificaten. En ik moet de eerste kleuter nog tegenkomen die later ‘Profile Dynamics’-consultant wil worden. Maar heus, het is leuke materie, en ik draag mijn steentje bij aan de Kennismaand en de opleidingsindustrie.

Aan Oktober Wijnmaand heb ik nog wat weinig aandacht geschonken, en ik faalde jammerlijk bij de Buy nothing new-maand, met de aanschaf van een nieuwe keuken en nieuwe kleren. Maar, ter compensatie, het huis dat we kochten is een tweedehandsje.

Halfslachtig
Google vertelde me vervolgens ook nog dat oktober de Maand van de Opvoeding is, en de Maand van Datafood. Daar heb ik niets mee gedaan, omdat ik niet wist dat er zoiets als datafood bestond, al heb ik wel veel data en veel food tot mij genomen. En een halfslachtige poging gedaan mijn kind op te voeden.

Ach, een mens kan ook niet alles tegelijk. Volgend jaar zal ik me beter voorbereiden. Ik duik mijn leerboek nog maar even in, met een wijntje erbij misschien, voor mijn volgende certificaat. Had ik maar een vak moeten leren.

Posted in

Cindy Doff

2 reacties

  1. Sandra op 24 oktober 2018 om 9:14 pm

    Haha, zo heb ik de maand oktober nog nooit bekeken. Ook weer wat geleerd.

Laat een reactie achter