Kookboek

Ik kreeg een kookboek voor mijn verjaardag, van mijn collega. Heel lief, en het boek en de recepten zagen er aantrekkelijk vormgegeven uit. ‘Ik weet dat je niet echt graag kookt,’ zei ze, ‘En…’  ‘Zeg maar gerust: echt niet’, onderbrak ik haar. Misschien iets te spontaan, want mijn reactie zei zo veel als: dat boek had je net zo goed niet hoeven geven. En ik was heus oprecht blij met haar cadeau. Maar koken haalt niet het beste in mij naar boven.

Overleven
In het NRC vertelden drie vrouwen onlangs over hoe het is om autisme te hebben. Bij een opmerking van een van hen moest ik hard lachen. Er stond: ‘Ik vind koken gruwelijk, vooral omdat je moet zorgen dat alle dingen tegelijk klaar zijn. Ik vind het ook irritant als mijn vriend dan thuis komt en mij tussendoor een kus komt geven. Flikker op, denk ik dan.’
Ik zou het zelf gezegd kunnen hebben. Behalve dan dat ik geen vriend heb, maar een vrouw. Zij moest er trouwens ook om lachen. ‘Dit ben jij,’ zei ze.

Koken maakt heel veel lawaai, is je dat wel eens opgevallen? Tussen het geborrel van alles wat kookt en het gesis van alles wat bakt, de herrie van de afzuigkap (ik haat de afzuigkap), het in de gaten houden van wanneer alles klaar moet zijn, mijn dochter die een filmpje op haar iPad kijkt (nog meer herrie) en mijn vrouw die iets over werk kwijt wil (mag dat please na het eten? Als het weer wat rustiger is? Ik kan nu echt niet luisteren) ben ik aan het overleven. In mentale zin dan.

Bananenbrood
Ik vind daar trouwens wel wat van, stress krijgen van koken. Ik vind het afwisselend gênant en onhebbelijk. En ik voel me er incapabel door. Stress mag je alleen krijgen van echte problemen. Als je regelmatig geen eten hebt om wat van te koken, bijvoorbeeld. Niet omdat er meer dan twee pannen op het fornuis staan waar ik verantwoordelijk voor ben en er te veel om me heen gebeurt.
En soms kan ik er om lachen, dat onvermogen.
Maar niet als ik aan het koken ben. Echt niet.

Ik heb het boek van begin tot eind doorgenomen, en er van genoten. Ik kreeg er trek van. Ik heb zelfs wat recepten aangemerkt die in aanmerking zouden kunnen komen om een keer door mij gemaakt te worden, al weet ik wel beter. Er stond ook een recept in voor bananenbrood. Ik hou van bananenbrood. Ik ben snel naar de bakker gegaan om er eentje te halen.

Posted in

Cindy Doff

1 reactie

  1. Dione op 10 februari 2018 om 8:06 am

    😂

Laat een reactie achter