Nieuws

Het schijnt goed voor je geestelijke gezondheid te zijn om geen kennis te nemen van het nieuws. Nieuws verontrust en deprimeert, en het geeft mensen het onterechte idee dat de wereld een steeds minder veilige plek is.

Nieuwsjunkie
Ik raak er niet depressief van, maar opgewekt doorgaans ook niet.
Ik heb weleens overwogen geen nieuws meer tot mij te nemen, maar het is me te radicaal. Ik doe het, bij wijze van halfbakken experiment, al wel een tijdje met minder.

Volledige onthouding is onmogelijk te realiseren. Ik leef samen met een nieuwsjunkie, die tegen beter weten in conversaties met me probeert aan te knopen over hoe erg dat is hè, die peuter die van een galerij viel (ja, uiteraard is dat erg, wat zou ik daar anders van moeten vinden, en sorry, ik begrijp niet wat mijn bevestiging of ontkenning ervan toevoegt aan dit drama, of aan ons leven, maar dat kan komen omdat ik niet helemaal normaal ben, en dat is trouwens niets nieuws).

Nieuwsdieet
Of over BN-ers die relaties hebben verbroken of begonnen zijn.
‘Wat ziet hij toch in haar?’ laat ze zich ontvallen. Dan duim ik heel hard dat de vraag retorisch bedoeld is, zodat ik niet daadwerkelijk een theorie hoef te bedenken over wat iemand die ik niet ken beweegt om een relatie aan te knopen met iemand anders die ik niet ken.
Zulke BN-er-berichten interesseren mij nul en generlei. En dat was ook al zo toen ik nog niet op nieuwsdieet was.

Blij
Toch heeft nieuws nieuwswaarde. Zo vind ik het nuttig te weten dat ik beter niet hand in hand met mijn nieuwsjunkie over straat kan lopen in Polen, Egypte en Dubai. Daardoor kan ik de bewuste keuze maken er niet naartoe te gaan.

En er is nieuws dat me in beweging brengt, of aan het denken zet, nieuws dat ik niet had willen missen.
Van positief, opwekkend nieuws hou ik ook. Zo schijn je van een half uur per week hartslagverhogende beweging al voldoende positieve gezondheidseffecten te ervaren, bleek recent. Zo’n bericht maakt mijn dag goed.
Dus ik neem heus wel wat nieuws tot mij.

Oncomfortabel
Maar niet alles.
Naar verontwaardiging neigende hoon is daardoor mijn deel, als ik bij thuiskomst iets semi-relevants in de categorie ‘Hart van Nederland-nieuws’ niet blijk te hebben meegekregen, of de zoveelste strapats van een buitenlandse politicus heb gemist.
Als je het nieuws niet bijhoudt tel je niet echt mee.

Dat voelt oncomfortabel.

‘Ik ben bang dat ik voor dom word versleten, als ik niet weet wat er gaande is in de wereld,’ zei een vriendin. Ook dat gevoel herken ik.
Trouwens, het is niet alleen een gevoel.
I’ve got news for you: een nieuwsdieet en een pubquiz vormen geen succesvolle combinatie.

Ik heb de juiste balans nog niet helemaal gevonden.

Posted in

Cindy Doff

Laat een reactie achter