Netwerk

Misschien is het waar dat iedereen op deze aarde slechts vijf handshakes van elkaar verwijderd is. Er zitten bij mijn Facebook-vrienden, zag ik, mensen die meer dan 3000(!) vrienden hebben. Stel je voor: daar kan dus iemand tussen zitten die weer iemand kent die ooit Obama heeft ontmoet, om maar eens wat te noemen. Of Trump. Of op z’n minst een bandlid van Slipknot, want daar zijn er veel van.

Schamele opbrengst
Ik heb geen 3000 vrienden op Facebook. Het zijn er, zo checkte ik snel, minder dan 200. Twijfel besprong me. Had ik het wel goed gedaan in het leven? Als naast de mensen die ik regelmatig in het echt zie, ook alle (verre) familieleden en (gewezen) buren, aardige medecursisten en voormalige en huidige kennissen meetellen, is 200 een overzichtelijke maar nogal schamele opbrengst.

Waar is het misgegaan? Misschien heb ik de term ‘vriend’ op Facebook in het begin iets te letterlijk genomen, heb ik de definitie te laat verruimd, was ik te kritisch. Of heb ik niet sociaal genoeg geleefd?
Was het bijvoorbeeld wel verstandig geweest om de regel te handhaven dat ik geen collega’s op Facebook accepteer? Toen ik nog leidinggevende was, leek het mij namelijk voor alle betrokken partijen het prettigst om werk en privé niet te veel te mengen.

Gebakken peren
Het helpt in de aantallen ook niet mee dat sommige van mijn real life vrienden geen Facebook hebben. En uitnodigingen van mensen die ik amper ken weiger ik. Die acht ik niet gebaat bij foto’s van mijn vakanties, concertbezoeken en gezin.
Nu zit ik met de gebakken peren. Mijn levensgeluk hangt niet af van het aantal mensen dat Facebook als mijn vriend betitelt, maar ik ben deeltijdondernemer. Een goed netwerk is belangrijker dan ooit. En dat van mij is minuscuul.

Hyves
Ik zou mijn zelfbedachte criterium over collega’s alsnog kunnen loslaten. Maar mijn kansen op het werk zijn waarschijnlijk verkeken. Collega’s nodigen me niet meer uit, sinds ik per abuis twee hele afdelingen en nog wat losse mensen, in een reply all die niet voor all bestemd was, liet weten dat ik niet op vriendschapsverzoeken van collega’s in ga.

En om mij heen woedde een tijdje terug de discussie over van Facebook af gaan. Het schijnt verslavend te zijn en te veel tijd te kosten (dat snap ik wel, als je 3000 vrienden moet feliciteren met hun verjaardag). Misschien is het een gepasseerd station, wacht Facebook het lot van Hyves, en is dit het zoveelste teken dat ik mijn blogs een keer op LinkedIn moet gaan publiceren.

Obama
Er staan twee uitnodigingen onbeantwoord open op Facebook. Van mensen die ik nooit heb ontmoet, en waar ik nooit ook maar een mail of whatsappje of een virtuele glimlach mee heb uitgewisseld. Ze hebben een opleiding gedaan die ik ook heb gedaan, maar niet met hen.
Misschien kennen zij wel iemand die iemand kent die Obama kent. Of hebben ze een schrijfopdracht voor mij.

Op LinkedIn zou ik het hebben overwogen. Maar voor Facebook: nee, dat gaat me toch te ver. Ik blijf voorlopig onder de 200 vrienden.

Posted in

Cindy Doff

11 reacties

 1. Dione op 13 augustus 2018 om 10:10 am

  Got that right 👍🏻

 2. Linda van Lunteren op 13 augustus 2018 om 10:25 am

  Ha ha herkenbaar. Over de druk van sociale media dan. En ja, je zou je blogs zeker op LinkedIn moeten gaan publiceren. Vind ik toch… 😉

  • cindydoff op 13 augustus 2018 om 10:40 am

   Gaat een keer gebeuren! Heus, binnenkort, echt, beloofd.

 3. Erwin op 15 augustus 2018 om 3:23 pm

  Mooi stuk Cindy. Ik heb ‘maar’ 57 Facebook vrienden en ben daar superselectief in. Facebook is een vehikel om geld te vedienen en heeft niets met vriendschap te maken. Bovendien kunnen alle Social Media van de wereld echte vriendschappen nooit vervangen.
  Blijf vooral publiceren.

 4. Cindy Doff op 18 augustus 2018 om 8:29 am

  P.S.
  Een P.S. mijnerzijds om het verhaal compleet te maken. Ik kreeg veel en leuke reacties op dit stuk. En mijn verwachtingen werden overtroffen. Obama en Trump bleken slechts drie handshakes van mij verwijderd, een bandlid van Slipknot twee handshakes.
  Wat misschien net als de kwantiteit van een FB-netwerk niet voor meer levensgeluk zorgde, maar wel voor een glimlach. 🙂

 5. Esther op 19 augustus 2018 om 8:55 am

  Ben trots op je! Groetjes uit Huizen. Ik was ooit eens, in een ver verleden je buurmeisje en ik sta in je Facebook vriendenlijst. Maar Obama die heb ik nog nooit ontmoet:-)

  • Cindy Doff op 19 augustus 2018 om 3:10 pm

   Dank! Buurmeisje… ik moest even heel diep graven, maar inderdaad, we zijn ook nog buren geweest 🙂

 6. Frans Broecks op 19 augustus 2018 om 9:38 am

  Haha, Cindy, leuk stuk en weet je wat veel leuker is? Ik heb geen FB en toch ben je maar één handshake van mij verwijderd 😉

 7. juliaanp op 2 september 2018 om 8:50 pm

  Cindy, herkenbaar hoor 😉
  Je blog leest fijn! Dus blijven geloven en volhouden, ‘dan komt het naar je toe’ 😉

Laat een reactie achter